3D techniek

Er zijn een aantal verschillende methoden voor het printen van objecten in 3D onderstaand de meest voorkomende:

– FDM (Fused Deposition Modeling) gebeurt met kunststofdraad  (ABS, PLA, of PC). De kunststofdraad loopt van een rol naar een zgn extruder die de draad verhit tot ongeveer 200 graden. Hierdoor word het kunststof dikvloeibaar, door de druk van de aangevoerde draad wordt de vloeibare kunststof door een kleine opening geperst. D.m.v. een mechanisch gestuurde wagen wordt deze dunne vloeibare kunststofdaad naast en op elkaar gestapeld. Op deze manier ontstaat er een kunststof model. Door het verhitten en de snelle afkoeling is dit printproces vanzelfsprekend niet erg snel, maar wel in staat om een stevig productmodel af te leveren. Deze methodiek is niet geschikt voor het maken van productiemodellen omdat de tolerantie dit niet toestaat evenals de snelheid van verwerking. Met een nabewerking kan wel een bruikbaar product gemaakt worden. Zeker ABS heeft goede mechanische eigenschappen. 3D-Printshop Deventer hanteert de FDM methode.

– Met Kunststoffolie (ABS of PLA). De folie wordt op elkaar gelijmd en gesneden per laagje. Het eindproduct is een blok kunststoffolie die verlijmd is. Het product wordt pas zichtbaar als de folie die niet nodig is weggehaald wordt. Dit is een relatief dure oplossing. Ook deze methodiek is niet geschikt voor productiemodellen. De tolerantie is wat beter dan voorgaande methode.

– Selective Laser Sintering (SLS), met kunststof, of metaal. Door met een laserstraal materiaal plaatselijk te verhitten, smelt dit materiaal en hecht zich met andere delen van het naastliggende materiaal. Doordat de laserstraal heel klein is kan dus zeer nauwkeurig gewerkt worden. voordeel is de wat hogere snelheid, en de mooie afwerking van het product. Ook de maatvastheid is met deze methode beter dan de voorgaande. Deze methode is een erg dure methode in vergelijking tot voorgaande. Er zijn op dit moment al enkele printers met deze techniek te koop voor kunststof met een redelijk prijskaartje.